KUNJUNGAN HORMAT SERTA LAWATAN KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN MALAYSIA KE DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA BUKA LEMBARAN KE ARAH BELIA BERJIWA BANGSA

20160907 tksu

 

KUALA LUMPUR, 5 September 2016 – Unit Perpustakaan, Bahagian Khidmat Pengurusan, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) telah mengambil inisiatif dengan melaksanakan pelbagai program dalam kalangan warga KBS bagi menyemarakkan sambutan Bulan Bahasa Kebangsaan di peringkat KBS. Antaranya ialah KBS telah membuat kunjungan hormat ke atas Pengarah Jabatan Penerbitan, Tuan Haji Khalik Bin Sulaiman bertempat di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur. Delegasi yang diketuai oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) KBS, YBhg. Tuan Nik Abd Kadir Bin Nik Mohamad, turut disertai oleh Puan Shariffah Mamat, Eksekutif Penyelidik Kanan III, IYRES dan Cik Nur Aqilah Syazwani Mohd Nor, Pegawai Penerbitan, IYRES.
Kunjungan hormat ini diadakan adalah bertujuan untuk mewujudkan hubungan kerjasama dalam pelaksanaan Bulan Bahasa Kebangsaan di peringkat kementerian. Di samping itu, kunjungan ini menzahirkan jalinan hubungan rasmi dua hala antara DBP dan KBS selaras dengan keperluan National Blue Ocean Strategy (NBOS).
Di akhir lawatan, Timbalan Ketua Setiausaha Pengurusan KBS berbesar hati menyerahkan cenderahati kepada Pengarah Jabatan Penerbitan sebagai simbolik kerjasama pihak KBS dan DBP. Semoga kerjasama yang terjalin ini akan dapat memartabatkan bahasa kebangsaan di peringkat kementerian seterusnya diterapkan dalam kalangan belia di Malaysia.

Disediakan oleh : Nur Aqilah Syazwani Mohd Nor (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)
Disunting oleh : Nadya Shaffinaz Bajuri (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. )