BICARA INTELEK : "MAQASID SYARIAH : GENERASI YANG DIJANJIKAN KEMENANGAN SEBENAR"

20160824 bicaraintelek

Putrajaya, 24 Ogos 2016 – Institute for Youth Research (IYRES) dengan kerjasama Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) serta Puspanita Biro Pendidikan & Pembangunan Keluarga, Cawangan KBS telah menganjurkan Program Bicara Intelek Siri 5/2016 dengan membawa topik “Maqasid Syariah : Generasi Yang Dijanjikan Kemenangan Sebenar”. Penceramah jemputan dibawa khas iaitu YBhg. Sahibus Samahan Dato’ Arif Perkasa Prof. Madya Dr. Mohd Asri Zainul Abidin (Dr. MAZA), Mufti Perak merangkap Ahli Lembaga Pengarah IYRES. Program yang telah diadakan bertempat di Dewan Podium, Menara KBS, Putrajaya ini telah dihadiri oleh seramai 50 orang peserta.

“Tujuan jihad untuk mengangkat kalimah Allah untuk menjadi Maha Tinggi. Perlu ada maqasid. Perlu pelajari Maqasid Jihad,” tegas beliau.

Majlis diakhiri dengan penyampaian cenderahati sebagai penghargaan kepada YBhg. Dr. MAZA oleh YBhg. Dato’ Haji Adnan Abu Hassan, Pengerusi Lembaga Pengarah IYRES. Harapan IYRES semoga perkongsian ilmu menerusi program tersebut dapat memberi manfaat dan pemahaman maqasid syariah kepada peserta program. Video rakaman bagi program tersebut boleh ditonton di Facebook dan Youtube Pro Media Tajdid

Disediakan oleh: Nadya Shaffinaz Bajuri (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)