IYRIS LAKSANA JEJAK 1M4U IPPBM JOM KAJI DAN SELIDIK

 

IYRIS LAKSANA JEJAK 1M4U IPPBM JOM KAJI DAN SELIDIK

Oleh : Muhammad Ariff Mat Jusoh ( IYRIS )

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

TANGGA BATU, 17 NOVEMBER 2013 – Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRIS) telah mengadakan program Jejak 1M4U IPPBM Jom Kaji dan Selidik 2013 bagi zon Melaka bertempat di Kampung Tangga Batu Pekan, Melaka.

 Program tersebut telah diadakan selama tiga hari yang melibatkan mahasiswa dari Universiti Teknikal Malaysia Melaka(UTeM) dan para belia di kampung tersebut.

Penganjuran program ini khususnya untuk membudayakan aktiviti penyelidikan di kalangan mahasiswa bagi tujuan pembelajaran dan mendekati golongan belia dengan pelaksanaan program bercorak penyelidikan. Antara pengisian yang disediakan oleh IYRIS ialah pameran dan tayangan video aktiviti penyelidikan, pendaftaran E-Belia, Vyrec studio, dan promosi portal My
Login
(www.malaysia.gov.my).

Selain itu, turut sama diadakan Program Perkampungan Komuniti Belia Bakti Siswa Turun Ke Desa dengan kerjasama UTeM, Gerakan Belia 4B(Malaysia) Cawangan Solok dan Kelab Rakan Muda Tangga Batu. Program tersebut memberi fokus kepada pelaksanaan aktiviti kesukarelawanan di mana pihak IYRIS menyokong penuh pelaksanaan program ini yang diharapkan dapat memperkasakan belia Malaysia seterusnya membawa impak positif dalam pembentukkan jati diri belia.

Perasmian program ini telah disempurnakan oleh  Datuk Dr. Abu Bakar Bin Mohamad Diah, Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi(MOSTI) merangkap Ahli Parlimen Tangga Batu. Manakala perasmian penutup oleh Tuan Harun bin    Che Su, Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik), Kementerian Belia dan Sukan Malaysia.

Program Jejak 1M4U IPPBM Jom Kaji dan Selidik 2013 bagi zon Melaka turut mendapat sokongan daripada Osiris International yang membekalkan pakaian program bagi aktiviti ini.

 

Disunting : Mohd Saiful Nizam Mohd Zahri( IYRIS )

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.