GENERASI MUDA BAGI INPUT BERGUNA DI PROGAM INTELEKTUAL IYRIS

 

GENERASI MUDA BAGI INPUT BERGUNA DI PROGAM INTELEKTUAL IYRIS


Oleh : Muhammad Ariff Mat Jusoh
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

KUALA LUMPUR, 27 November 2013 – Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRIS) telah menganjurkan siri program intelektual bagi bulan November 2013 iaitu Persidangan Meja Bulat Pasca Bajet 2014 Dan Rasionalisasi Subsidi Dari Perspektif Generasi Muda bertempat di Pusat Belia Antarabangsa, Cheras Kuala Lumpur. Persidangan tersebut berlangsung dalam tiga siri pembentangan kertas kerja untuk dibincangkan oleh para peserta yang hadir. Kertas kerja yang telah dibentangkan ialah “Bajet 2014: Kesan Daripada Rasionalisasi Subsidi” oleh Kementerian Kewangan, “Bajet 2014 & Isu Rasionalisasi Subsidi: Kesan Kepada Rakyat Malaysia” oleh Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan “Bajet 2014 & Isu Rasionalisasi Subsidi: Perspektif Pakatan Rakyat oleh Institut Rakyat.

Persidangan Meja Bulat kali ini adalah yang sangat informatif apabila mendapat informasi dan pandangan daripada pelbagai perspektif sama ada dari pihak kerajaan, pakatan pembangkang dan Badan Bukan Kerajaan (NGO).

Persidangan tersebut telah disertai oleh 50 yang terdiri daripada wakil organisasi dan peserta individu yang rata-ratanya memberikan pandangan dan cadangan kepada persoalan berkaitan tajuk persidangan mengikut perspektif mereka untuk menjadikan ekonomi Malaysia lebih kukuh pada masa hadapan.

 

Hasil daripada penganjuran program tersebut, para peserta berharap agar kesan kepada rasionalisasi subsidi ini akan dapat digunakan dan disalurkan kepada program yang lebih berfaedah dan bermanfaat kepada rakyat

 
Secara amnya, Bajet 2014 dan Rasionalisasi Subsidi mendapat sokongan daripada peserta. Walau bagaimanapun, dari perspektif belia, mereka berpandangan agar kerajaan memberikan alasan yang lebih kukuh dan munasabah terhadap apa juga cadangan atau dasar kerajaan yang akan dilaksanakan.

 

Para peserta juga memohon agar pandangan dan cadangan yang dilontarkan  di dalam perbincangan tentang Bajet 2014 dan Rasionalisasi Subsidi ini dibawa kepada pengetahuan pihak kerajaan.

 

Perasmian penutup Persidangan Meja Bulat ini telah disempurnakan oleh YBhg. Tuan Harun Che Su, Timbalan Ketua Setiausaha (S) Kementerian Belia dan Sukan Malaysia.

Disunting : Suraya Sulaiman
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.