WASATIYYAH TONGGAK KESATUAN UMMAH

WASATIYYAH TONGGAK KESATUAN UMMAH

Oleh : Mohd Firdaus Amin Abdullah ( Unit Komunikasi Korporat KBS )

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

PUTRAJAYA, 14 JANUARI 2014 – ‘Team KBS’ antara pasukan yang terlibat mewarnai kemeriahan Majlis Sambutan Maulidur Rasul pada tahun ini bersamaan 1435 Hijrah. Seawal jam enam pagi, lebih 40 orang kakitangan KBS yang memakai Baju Melayu berwarna Ungu mula berkumpul di depan bangunan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dan Persiaran Perdana menuju Masjid Putra.

Bertemakan ‘Wasatiyyah Tonggak Kesatuan Ummah’, sambutan Maulidur Rasul pada tahun ini lebih meriah dan berwarna-warni dengan penglibatan pelbagai pihak seperti Persatuan Motosikal, Paramotor dan Persatuan Basikal.

Menceriakan lagi perarakan pada tahun ini adalah dengan penglibatan sebanyak 157 kontinjen yang membabitkan lebih 13 ribu peserta berkunjung ke Putrajaya yang memakai pakaian berwarna warni sekaligus menjadikan ianya sebuah perayaan yang sangat meriah sebagai lambang kecintaan kepada junjungan besar Nabi Muhammad.

Sebanyak 73 pasukan jabatan kerajaan, 28 badan berkanun, 20 swasta, 10 badan beruniform, sekolah, enam institut pengajian tinggi serta empat kontinjen badan bukan kerajaan (NGO), dilepaskan oleh YB. Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom pada 7.15 pagi dan mula berarak ke Dataran Masjid Putra.

 Selain perarakan, aktiviti ceramah, pengurniaan Anugerah Perdana dan Anugerah Maulidur Rasul juga turut diadakan di Masjid Putra. Antara yang turut hadir menyertai perarakan tersebut adalah Timbalan Ketua Setiausaha (S), Dato’ Harun Bin Che Su.

Disunting : Adeli Hussin@Drus ( Unit Komunikasi Korporat KBS )

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.