IYRES BERI PLATFORM KEPADA BELIA DI SELATAN TANAH AIR FAHAMI GST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IYRES BERI PLATFORM KEPADA BELIA DI SELATAN TANAH AIR FAHAMI GST

Oleh : Nurul Hidayat Ismail
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Johor Bahru, 16 Mac 2014 – Cukai Barang dan Perkhidmatan atau lebih dikenali sebagai GST (Goods and Services Tax) yang akan mula dilaksanakan pada 1 April 2015 sentiasa menjadi topik bualan hangat dalam kalangan masyarakat. Namun hakikatnya masih ramai rakyat Malaysia yang tidak mengetahui apa dan bagaimana sebenarnya GST ini akan dilaksanakan bagi menggantikan cukai Jualan dan Perkhidmatan atau SST (Sales and Services Tax).

Dalam langkah membantu kerajaan menyebarluas pengetahuan dan maklumat yang tepat mengenai GST kepada masyarakat terutamanya golongan belia, IYRES sekali lagi tampil dengan siri jelajah Persidangan Meja Bulat untuk mendekati, menerangkan dan mendapatkan maklum balas daripada golongan belia mengenai perkara ini.

Persidangan Meja Bulat mengenai GST ini merupakan yang kedua seumpanya selepas penganjuran di kawasan zon tengah yang berlangsung pada 22 Disember 2013 di Pusat Belia Antarabangsa (IYC), Cheras, Kuala Lumpur. Dalam rangka pelaksanaan Persidangan Meja Bulat ini, IYRES mengambil langkah progresif untuk menjelajah ke setiap zon di Malaysia bagi mendekati dan memberi input berguna kepada masyarakat  khususnya golongan belia.

IYRES mendapat kerjasama yang amat baik daripada Jabatan Belia dan Sukan Negeri Johor dalam menjayakan persidangan tersebut. Walaupun dijalankan dalam suasana dan kemudahan serba sederhana di Kompleks Belia dan Sukan Johor Bahru, namun, sambutan dan respon yang baik daripada 115 orang peserta yang terdiri daripada pelajar UTM, UTeM, IKBN, perwakilan persatuan belia dari Melaka dan Johor amat memuaskan.        

Disunting : Dr. Wasitah Hj. Mohd Yusof
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.