IYRES TERIMA KUNJUNGAN PEMIMPIN BELIA ANTARABANGSA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 IYRES TERIMA KUNJUNGAN PEMIMPIN BELIA ANTARABANGSA

Oleh : Nurul Hidayat Ismail ( IYRES)

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

PUTRAJAYA, 24 April 2014 – International Youth Leadership Conference (IYLC) dalam rangka lawatan seminggunya ke Malaysia dari 20 hingga 25 April 2014 sempat berkunjung ke Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) dan Kementerian Belia dan Sukan Malaysia, Putrajaya. Lawatan ini bersempena persidangan kali kedua yang melibatkan Kuala Lumpur sebagai tuan rumah.

 Para pemimpin belia antarabangsa ini tiba di perkarangan Kementerian Belia dan Sukan pada jam 10 pagi. Deligasi belia antarabangsa seramai 40 orang yang diketuai oleh William Webster, Pengarah Eksekutif Civic Concepts International itu telah disambut oleh Y. Brs. Dr. Wasitah Hj. Mohd. Yusof, Ketua Pegawai Eksekutif IYRES. Mereka kemudiannya dibawa ke Bilik Mesyuarat Aras 15, Menara KBS bagi sesi pengenalan dan ucapan selamat datang oleh Ketua Pegawai Eksekutif IYRES di samping sedikit penerangan ringkas mengenai fungsi IYRES dan KBS.

Dalam sesi pengenalan itu juga, deligasi belia IYLC turut diberi penerangan mengenai Task Force Intelektual KBS sebelum memulakan aktiviti mereka iaitu sesi simulasi sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC). Deligasi belia IYLC ini merupakan wakil pemimpin dari negara Australia, Amerika Syarikat, United Kingdom, Poland, Indonesia, German, Sepanyol, Maghribi, Pakistan, Bulgaria, Malaysia dan Jepun.

Pada penghujung sesi persidangan IYLC, Y. Brs. Dr. Wasitah Hj. Mohd. Yusof turut diberi penghormatan menyampaikan sijil penyertaan kepada para pemimpin belia antarabangsa tersebut. Beliau juga turut menerima cenderahati daripada William Webster, Pengarah Eksekutif Civic Concepts International atas kesudian IYRES dan KBS menerima kunjungan serta memberikan layanan yang amat memuaskan kepada deligasi IYLC.

Sebelum pulang, deligasi belia antarabangsa IYLC sempat mengambil gambar kenangan dan menyaksikan Majlis Pra-Pelancaran Festival Belia Putrajaya 2014, bertempat di perkarangan Lobi Menara KBS yang disempurnakan oleh Yang Berhormat Encik Khairy Jamaluddin, Menteri Belia dan Sukan Malaysia.

Disemak oleh : Unit Komunikasi Korporat, IYRES