PESERTA FELO PERDANA KONGSI PRODUK HASIL PENYELIDIKAN IYRES

PESERTA FELO PERDANA KONGSI PRODUK HASIL PENYELIDIKAN IYRES

Oleh : Nurul Hidayat Ismail
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

KUALA LUMPUR, 2 JULAI 2014 – Ketua Pegawai Eksekutif Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES), Y. Brs. Dr. Wasitah Hj. Mohd. Yusof meluangkan masa kira-kira dua jam bagi berkongsi produk hasil penyelidikan serta kajian-kajian pembangunan belia bersama peserta Felo Perdana. Sesi tersebut merupakan antara pengisian dalam Program Orientasi Felo Perdana 2014 bagi seramai 70 anak muda yang merupakan lepasan graduan dan penuntut institusi pengajian tinggi (IPT) dalam dan luar negara yang telah terpilih sebagai peserta Felo Perdana 2014.

Y. Brs. Dr. Wasitah sempat berbuka puasa bersama para peserta Felo Perdana sebelum menyampaikan pembentangan bertajuk “Research Products: Tools for Youth Development” yang mengambil tempat di Dewan Kampo, Pusat Belia Antarabangsa, Cheras, Kuala Lumpur. Sesi ceramah yang berlangsung selama hampir dua jam itu telah menjadi platform pengenalan mengenai produk-produk dan program hasil penyelidikan IYRES seperti Indeks Belia Malaysia, Pemetaan Belia Malaysia dan Persidangan Meja Bulat Belia yang dijayakan dalam mendokong agenda pembangunan belia Malaysia.

Para peserta mengambil kesempatan dalam pertemuan ringkas bersama Y. Brs. Dr. KPE IYRES itu untuk mengajukan pelbagai soalan mengenai tajuk yang dibentangkan. Mereka menunjukkan minat yang begitu mendalam mengenai pendekatan, metodolgi dan hasil kajian yang telah dilaksanakan oleh IYRES. Di hujung sesi ceramah tersebut, Y. Brs. Dr. Wasitah turut sempat bergambar bersama para peserta.

Disunting oleh : Dr. Wasitah Hj. Mohd Yusof ( IPPBM )

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.