KERJASAMA STRATEGIK KBS DAN MAI DALAM PROGRAM TRANSFORMASI IKBN

KERJASAMA STRATEGIK KBS DAN MAI DALAM PROGRAM TRANSFORMASI  IKBN

 PUTRAJAYA, 19 NOVEMBER 2014 – “ Perjanjian ini merupakan satu perkembangan positif dalam menjadikan Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN)  sebagai sebuah Institut Latihan Kemahiran Awam yang terbaik di Malaysia”, demikian diucapkan Menteri Belia dan Sukan,  Encik Khairy Jamaluddin sewaktu menyaksikan majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman Di antara Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dan Malaysia Automotive Institute (MAI) di Galeri Menara KBS disini hari ini.

 

MAI telah ditubuhkan pada 16 April 2010 dan berfungsi sebagai organisasi bukan keuntungan. MAI dipilih berdasarkan khidmatnya sebagai pusat setempat dan pusat penyelarasan untuk pembangunan industri automotif tempatan dalam semua perkara yang berkaitan dengan industri automotif termasuk menggubal satu dasar automotif negara, mengurus tenaga kerja, teknologi dan pembangunan rantaian bekalan dan menyelaras jangkauan aktiviti.

 

Diantara inisiatif utama dalam perjanjian ini adalah perkongsian antara KBS dan Industri (majikan) dalam meningkatkan lagi kulaiti kebolehpasaran graduan IKBN. “ Kita menyasarkan peningkatan daripada 83 peratus kepada 90 peratus kebolehpasaran pelatih IKBN menjelang 2016”, ujar beliau lagi.

 

“ Pemeteraian MoU ini juga dapat meningkatkan lagi nilaitambah khususnya kepada pelatih IKBN dari segi kemahiran yang dipelajari serta pengalaman yang akan diperolehi nanti”, tambah beliau.

 

Di majlis ini juga turut menyaksikan seramai 60  graduan IKBN menerima surat tawaran kerja yang mengikuti program IPC Khas IKBN.

 

Hadir sama di majlis ini, Ketua Setiausaha KBS,  Datuk Jamil Salleh, Ketua Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negara,  Datuk Hajah Hatipah Ibrahim serta Pemangku Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran, Haji Zainuddin Yahaya.

 

 

Oleh : Khalid Khairuddin ( Unit Komunikasi Korporat KBS)

 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Disunting : Razali Haji Mohamed Yassin (Unit Komunikasi Korporat KBS)

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.