6,000 Putus Hubungan Belum Dapat Bantuan Makanan, Penyelamat Sukar Masuk Kawasan

KOTA BHARU 28 Dis. - Hampir 6,000 mangsa banjir di enam pusat pemindahan di sekitar Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijang di sini belum mendapat bantuan makanan ekoran kesukaran pasukan penyelamat memasuki kawasan itu.

Ketua UMNO Bahagian Pengkalan Chepa, Zaluzi Sulaiman berkata, paras air yang masih tinggi serta arus deras di kawasan tersebut menyukarkan bantuan disalurkan terutama melalui laluan darat.

Beliau berkata, kesemua mang­sa yang masing-masing ditempatkan di pusat pemindahan di Sekolah Kebangsaan (SK) Semut Api, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Badang, SK Kedai Buluh, SK Che Latif dan Kem Kijang telah terputus hubungan sejak dua hari lalu.

Bagaimanapun katanya, setakat ini bekalan makanan dan keperluan-keperluan lain di pusat pemindahan tersebut masih mencukupi.

“Pengangkutan nak masuk ke kawasan itu (Kijang) sukar kerana air terlalu tinggi.

“Keseluruhan DUN Kijang tenggelam akibat banjir ini,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Tambah Zaluzi, banjir kali ini turut menjejaskan daerah Pengkalan Chepa yang sebelum ini jarang ditenggelami air.

Katanya, setakat ini hampir 20,000 mangsa terlibat dan mereka kini ditempatkan di 15 pusat pemindahan.

“Kebanyakan kawasan di sini tidak ada masalah dari segi pengagihan makanan, cuma masalah sekarang adalah bekalan air bersih.

“Kebanyakan pusat pemindahan terputus bekalan air, mereka hanya bergantung kepada bekalan air yang dihantar oleh pasukan penyelamat dan agensi-agensi kerajaan yang lain,” katanya.

Berita Selanjut :  http://www.utusan.com.my