PARLIMEN BELIA MALAYSIA PLATFORM UNTUK BELIA BESUARA

KUALA LUMPUR, 12 JANUARI 2015 - Parlimen Belia Malaysia yang bersidang buat kali pertamanya bermula 10 hingga 11 Januari 2015 di Dewan Rakyat, Parlimen Malaysia.

Seramai 133 Ahli Perwakilan Belia Malaysia (APBM) yang dipilih dan dilantik telah menyertai persidangan kali ini. Dari  kalangan 133 ahli pewakilan tersebut, seramai 110 pewakilan lelaki manakala 23 wanita. 

Diantara yang menjadi  tumpuan adalah satu-satunya perwakilan untuk kerusi Orang Kurang Upaya (OKU) iaitu Muhammad Haiqal Hazani Abdullah daripada Kedah.  Kehadiran Haiqal dalam senarai APBM ini di samping membawa suara belia daripada Parlimen yang beliau wakili, juga mewakili suara para OKU di Malaysia. Beliau yang cukup ramah, sering menyuarakan pandangan bagi pihak OKU dalam usul yang dibawa perwakilan pada kedua-dua hari persidangan tersebut. 

Persidangan Parlimen Belia Malaysia (PBM) ini  adalah bertujuan untuk melatih dan melahirkan barisan pelapis kepimpinan muda yang berkaliber dan berwibawa sejajar dengan keperluan negara masa kini dan masa hadapan.

Tiada lagi perbincangan yang agak ‘simple’ seperti mengurangkan peratusan mat rempit yang berleluasa di negara tetapi, PBM berfokus kepada isu-isu nasional diantaranya adalah terhadap ekonomi, teknologi dan inovasi serta pendidikan dan kerjaya belia agar mereka mempunyai masa depan yang boleh membela diri, keluarga, bangsa dan negara.

 Oleh : Lizza Imelia M. Sulanah, Unit Komunikasi Korporat

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Disunting : Razali Haji Mohamed Yassin ,Unit Komunikasi Korporat

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.