BELIA MENOLAK FAHAMAN ISIL

PUTRAJAYA, 29 JANUARI 2015 – Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) telah menganjurkan Program Persidangan Meja Bulat Belia yang membincangkan isu Kumpulan Militan Islam Iraq dan Jajahannya (ISIL), dengan tajuk “ Antara Perjuangan Dan Semangat Jihad” .

 Persidangan Meja Bulat Belia ini telah diadakan di Galeri Kementerian Belia dan Sukan membawa agenda isu semasa untuk memberi penerangan dan maklumat yang jelas mengenai perkembangan terkini krisis perjuangan di Timur tengah dan membincangkan isu penyertaan belia di dalam perjuangan kumpulan negara islam iraq dan jajahannya (ISIL).

Oleh hal sedemikian, tindakan yang bersesuaian atas kapasiti dan kemampuan sebagai generasi muda bagi menyuarakan pandangan dan pendapat terhadap perjuangan (ISIL).

        Persidangan Meja Bulat Belia ini sangat menarik kerana telah dijalankan secara santai dengan penglibatan seramai 100 orang peserta yang terdiri daripada golongan belia. Mereka terdiri daripada belia yang memiliki pelbagai latar belakang dan pendidikan seperti ahli akademik muda, NGO muda, penggerak persatuan IPT, kakitangan belia kerajaan dan swasta, belia tidak berpersatuan dan masyarakat pelbagai kaum.       

 Persidangan Meja Bulat Belia ini khususnya  untuk memberikan penerangan kepada Belia Malaysia mengenai perbezaan jihad, maklumat penuh mengenai jihad, ajaran Islam dan jihad yang diterjemahkan oleh Kumpulan (ISIL) dari pelbagai perspektif.

 Ternyata maklum balas yang diberikan  para peserta sewaktu persidangan sangat memberangsangkan dan menunjukkan betapa mereka risau akan isu ini merebak ke tanah air tercinta ini dalam pada menyalahguna dan memburukkan lagi nama Islam itu sendiri.

Hasil perbincangan di persidangan ini akan di rumuskan  segala input yang diterima dari semua peringkat untuk dijadikan sebagai satu resolusi yang akan diketengahkan untuk ke pihak kerajaan.

 

Oleh: Muhammad Zahid Alif Bin Abdul Aziz

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Disunting : Dr.Wasitah bt Haji Mohd Yusof

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.