PELAKSANAAN KAJIAN PENILAIAN HARI BELIA NEGARA 2015 PERINGKAT NEGERI KEDAH

 

 

JITRA, KEDAH: Bermula 8 Mei 2015 hingga 9 Mei 2015 telah berlangsungnya sambutan Karnival Fiesta Mesra Belia 1 Malaysia Peringkat Negeri Kedah yang bertempat di Taman Tasik Darul Aman, Jitra Kedah. Pasukan penyelidik dari Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) penyelidik telah turut sama terlibat dalam melaksanakan Kajian Penilaian Hari Belia 2015 tersebut.

 

Sepanjang tempoh 2 hari karnival dijalankan, kumpulan penyelidik IYRES telah melaksanakan soal selidik terhadap pengunjung-pengunjung festival, yang mana dianggarkan sebanyak 10,000 pengunjung yang telah membanjiri karnival berkenaan. Ia juga turut dibantu oleh 20 orang enumerator yang telah dilantik bagi melancarkan lagi pengumpulan data-data kajian. Selain itu juga, Focus Group Discussion (FGD) turut dilaksanakan kepada penganjur festival berkenaan bagi melihat dari sudut penganjuran itu sendiri. Sesi soal selidik tersebut juga turut dijalankan kepada peniaga-peniaga di tapak festival, yang mana mewakili pelbagai jenis barangan jualan.

 

Secara keseluruhannya, festival ini telah berjalan dengan lancar dengan pelbagai acara-acara yang menarik dan semua pihak telah memberikan kerjasama yang terbaik kepada IYRES terutamanya Jabatan Belia dan Sukan Negeri (JBSN) Kedah bagi melancarkan lagi Kajian Penilaian Hari Belia 2015 ini. Majlis tersebut telah dirasmikan oleh En. Aminuddin Omar selaku Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan dan Badan-Badan Bukan Kerajaan Negeri Kedah mewakili Dato’ Seri Haji Mukhriz Tun Mahathir, Menteri Besar Kedah.

 

Majlis ini turut diserikan lagi dengan kehadiran tetamu-tetamu kehormat seperti YBDatuk M. Saravanan Timbalan Menteri Belia dan Sukan Malaysia, , Timbalan Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Belia KBS, Dr. Mohd Ghani Mohd Yusof, Ketua Pegawai Eksekutif, IYRES, Dr. Wasitah Mohd. Yusof, Setiausaha Bahagian Pembangunan KBS, Ahmad Hassanuddin Afendy Ridzuan, Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negeri Kedah, Haji Aziz Haji Hamid, Presiden Majlis Belia Malaysia, Mua’ammar Ghadafi Dato’ Jamal Jamaluddin  dan Presiden Majlis Belia Negeri Kedah, Mohd. Aizad Roslan.

  

Disediakan oleh   : Noor Afifah Johari

Disunting oleh     :  Nadya Shaffinaz Bajuri